новини от региона

Тодор Малинов: Изпращам най-успешната година в мини футбола

Последният гост за тази година в рубриката ни #PalmsStars е вратарят Тодор Малинов. Героят от Световното първенство по Футбол 5 в Южна Африка ни разказа за страстта си към мини футбола, за своите успехи на малкия терен, за чувството да чуеш българския химн на финал на Световно първенство и още много любопитни неща от кухнята на националния отбор по мини футбол, а и не само. Малинов е състезател по футзал в отбора на Левски (София), а преди дни спечели за втора поредна година и Националния коледен турнир по футзал в Пазарджик с тима на Левски (Паталеница). 

- Здравей, Тошко. Би ли разказал на нашите читатели малко повече за себе си?

- Здравейте и благодаря за поканата. Започнах да се занимавам с футбол, когато бях на 18 години. Не съм тренирал професионално, но пък съм играл един сезон в Трета лига. Може би най-любопитният факт от кариерата ми на голям терен е достигане до осминафинал в турнира за Купата на България с отбора на Вихър Строево. Отпаднахме от тогавашния носител на купата Черно море. Това е накратко за приключенията ми на голям терен, по-важни за мен са успехите с националния отбор по мини футбол и Футбол 5.

- Станахте сребърни медалисти от Световното първенство по футбол 5 в Южна Африка. Какво е чувството да чуеш българския химн на финал на такъв форум?

- Чувството е уникално. Преживяването беше страхотно. Трудно може да се опише думи. За мен това е върхът в кариерата ми.

- От България следяхме вашите мачове. Направи впечатление една наистина сериозна организация.

- Организацията беше наистина на най-високо ниво. Като се започне още с пристигането ни и настаняването в хотела. Всички бяха изключително любезни, хората ни се радваха много, поздравяваха ни, усмихваха ни се. По време на мачовете също се виждаше страхотната организация – директно излъчване на мачовете в официалната фейсбук страница, репортажи от срещите, снимкови и видео материали.

- Разбрахме, че един от съдиите е искал да ти вземе обувките?

- Да (смее се). Беше доста странно, но след финала един от съдиите искаше да ми вземе обувките, а пък нигерийският вратар ми взе ръкавиците.

- След като се прибрахте в България имаше голям медиен интерес, срещнахте се и с министър Красен Кралев.

- Да, министър Кралев ни награди с почетен плакет. Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов също ни прие. Направи ни впечатление, че и двамата знаеха резултатите и бяха проследили нашето представяне още от груповата фаза. Получихме покани и за участие в сутрешните блокове на националните ни телевизии. Този сребърен медал показа, че българите сме зажаднели за спортни успехи. Ще се постараем да оправдаем доверието и да постигнем още по-големи неща с националния отбор.

- Какво предстои от тук нататък пред националния отбор?

- В началото на месеца се проведе последния лагер за тази година, на който за съжаление не успях да присъствам поради лични ангажименти. Вижда се, че националният отбор се развива с много бързи темпове. Това, разбира се, се дължи на нашите селекционери Николай Михов и Даниел Несторов. Те са страхотни специалисти и това се вижда в играта на тима. Малко не ни достигна да се класираме в елиминационната фаза на Европейското първенство това лято в Киев, но показахме истински характер и след само две години заедно може да сме конкурентноспособни на най-силните отбори в света, а това са балканските.

- Спомена балканските отбори. Носят се слухове, че следващата година България ще е домакин на новия формат – Балканска лига.

- Надявам се това наистина стане и да покрием критериите за домакинство на това първенство. Балканите са центъра на мини футбола в света.

- В края на 2018 година по традиция правим равносметки за това какво сме постигнали. Ти как оценяваш твоята мини футболна година?

- Давам оценка повече от отличен. Достигнах своя връх в кариерата с финала на Световното първенство, постигнах много клубни успехи в Пловдивската лига. Представихме се много добре на Европейското първенство в Украйна, за което искам да благодаря и на Palms Bet, че избраха да ни подкрепят.

- Какво си пожелаваш в личен и мини футболен план?

- Пожелавам си най-вече здраве за мен, прекрасното ми семейство и всички мои близки и приятели. Всичко в работата ми да върви и да нямам проблеми, а в мини футболен план си пожелавам да нямам контузии и следващата година да бъде по-успешна от тази.

На читателите на рубриката също пожелавам много здраве, късмет и да ни подкрепят.

 

резултати на живо

Няма мачове за избраната дата

рожденици