новини от региона

Железният защитник на България Светлозар Табаков пред микрофона на Palms Bet

Футболистът с огромно сърце разказва за националния отбор, европейското първенство и голямата си любов

Светлозар Табаков е вторият ни гост в рубриката #PalmsStars. Българският национал по мини футбол коментира представянето на „лъвовете“ по време на Европейското първенство в Украйна, което приключи миналата седмица. 28-годишният юноша на Левски сподели кое го е запалило по мини футбола и какво предстои пред националния ни отбор занапред.

- Здравей, Светльо. Разкажи ни малко повече за себе си. От кога се занимаваш с футбол? В кой момент реши, че мини футболът е твоята страст?

- Занимавам се с футбол от 8-годишен. Започнах да тренирам на базата на Левски Раковси, която се намира в близост до квартала, в който израснах. След 10 години в „синята“ школа дойде и моментът на раздяла. Имах предложение от Кипър, но желанието ми бе да остана в България и подписах първия си професионален договор с отбора на Дунав (Русе). След няколко по-сериозни контузии реших да спра с футбола на това ниво. Нямаше как обаче да оставя футбола изцяло и за това реших да се занимавам мини футбол. Това е един доста по-атрактивен и динамичен спорт и вече осем години го практикувам.

- Как ще коментираш представянето на Европейското първенство в Украйна?

- Още след изтеглянето на жребия знаехме, че групата ни е изключително тежка. Босна и Херцеговина е отбор, който всяка година е фактор на подобни форуми, Казахстан е европейски шампион през 2016 година. Не познавахме добре тимовете на Ейре и Албания, но отидохме там с цел да получим квота за Световното в Австралия догодина. За съжаление, не успяхме да го направим и завършихме трети в групата след две победи, равенство и загуба и само точка не ни достигна до класиране за елиминационната фаза. Въпреки всичко смятам, че се представихме на едно добро ниво и сме надградили доста за последната една година. Смея да твърдя, че стояхме като равен с равен на терена и само липсата на късмет и малко увереност ни попречи да вземем тази една точка повече, която щеше да ни изпрати сред осемте най-добри отбора в Европа. Все пак в крайното класиране завършихме девети, а квотата за отборите от Европа е 10 така, че очакваме да получим покана и България да участва на този Мондиал.

- От тук нататък какви са целите пред отбора?

Целите пред отбора трябва да бъдат обявени от ръководството ни. Очаква се преди световното първенство да има Балканска лига, на която да се представим добре и при участие на Световно първенство, вече да гоним по-предно класиране от това 9-то място в Украйна. Силно вярвам, че успехите ни на международно ниво ще запалят все повече българи да практикуват този спорт.

- Какво ви предстои?

След кратка пауза започваме отново с лагерите, които се провеждат всеки месец на базата на БФС в Бояна. Очаква се да изиграем няколко контролни срещи. Това е практика като преди заминаването ни за Украйна имахме четири контроли с шесткратния европейски шампион-Румъния, в които се представихме повече от добре. Представянето в тези мачове ни вдъхва увереност, че посоката, в която вървим, е правилна. Опитваме се изцяло да изпълним тактическия указания на нашите треньори и съм уверен, че в следващите ни официални мачове ще изглеждаме още по- добре.

Как виждаш развитието на мини футбола в България?

Мини футболът в България е най-масовия и бързоразвиващ се спорт. Строят се футболни игрища и се откриват лиги в почти всички градове в България, което помага на хората да практикуват любимия си спорт в града, в който живеят. В момента се поставят нови основи с изграждането на национален отбор,който е под егидата на БФС и се радвам, че съм част от този отбор.

Какво ще пожелаеш на феновете?

Пожелавам на феновете да бъдат живи и здрави. Да не спират да ни подкрепят, защото тази подкрепа ни дава сили и увереност да постигнем целите си 

резултати на живо

Няма мачове за избраната дата

рожденици