новини от региона

Жребият за mini EURO 2016 в Унгария се тегли на 24 февруаруи

Българският национален отбор по мини футбол ще разбере съперниците си в груповата фаза

EMF обяви денят и мястото на провеждане на жребият за miniEURO 2016. Церемонията ще се проведе на 24-ти февруари 2016г от 14:00ч в града домакин Секешфехервар (Унгария). Отборите ще бъдат разпределени по урни, които ще определят групите в груповата фаза на шампионата. След слабото представяне на трикольорите на последните 2 еврошампионата, отборът ни спадна до 14-то място в ранглистата, което вероятно ще ни изпрати във втора урна. Разпределението на урните се очаква да бъде обявено от EMF в следващите дни.

Секешфехервар е град в Централна Унгария, център на окръг Фейер. Разположен е на 65 km югозападно от Будапеща. Населението на града е около 101 000 души (2001). През Средновековието градът е бил царска резиденция и най-важният град на Унгария. 37 крале и 39 кралици се коронясали в този град и 15 владетели са били погребани. 

Мястото на Секешфехервар е обитавано от 5 век пр.н.е., а през Римската епоха там се намират селищата Gorsium and Herculia. Средновековният град е основан през 972 година от унгарския владетел Геза на четири острова сред блатата, североизточно от Балатон. За пръв път се споменава в документ на епископството във Веспрем от 1009 г. под името Alba Civitas.

В началото на 11 век крал Ищван I избира града за едно от седалищата на унгарските монарси и започва строителството на катедрала, завършена през 1039 година. Градът придобива важно значение и се превръща в традиционно място на коронациите на кралете на Унгария. Наред с Естергом, Секешфехервар е и една от столиците на страната. Построени са множество църкви и манастири и градът става важен пункт по пътя на поклонниците от Западна Европа към Светите земи.

Секешфехервар е завладян от Османската империя през 1543 година след продължителна обсада. При превземането градът е силно разрушен, включително катедралата и кралския дворец, а гробовете на кралете са ограбени. Голяма част от населението се изселва, построени са нови джамии и градът придобива мюсюлмански облик.

Секешфехервар остава под османска власт до 1688 година, когато е превзет след тежки боеве, довели до почти пълното му разрушаване. Населението му по това време е смесено – унгарци, сърби, немци, моравци. През 1703 г. получава статут на свободен кралски град, но се възстановява бавно и никога не достига важността си от Средните векове. През 18 век са построени няколко барокови дворци и религиозни сгради, а през 1777 г. градът става седалище на епископство. Секешфехервар отново е силно разрушен през 1945 година по време на една от последните германски офанзиви през Втората световна война. 

резултати на живо

Няма мачове за избраната дата

рожденици