новини от региона

Христо Йовов и Лъчезар Паланков представиха отбора за Европейското

Един от емблематичните български футболисти Христо Йовов ще помага на националния отбор по минифутбол, който ще участва на Европейското първенство от 21 до 26 септември в хърватския град Врсар, обяви на пресконференция в Пресклуб „България” президентът

За четвърта поредна година формация, излъчена след турнирите на Българската асоциация по минифутбол, ще защитава цветовете на България на европейския форум. Гръбнакът на отбора са футболисти от Левски (Паталеница), които спечелиха надпреварата Шампионска лига България в конкуренцията на още 48 шампионски отбора от 41 града.

„Всички сме играли мини футбол. Аз сега основно това правя. Много е различно от големия футбол. Пожелавам успех на момчетата - ще бъда до тях и ще помагам с каквото мога“, заяви Йовов пред репортерите.

Лъчезар Паланков разясни подробностите за участието на България на форума. „Европейското първенство се организира от Европейската федерация по минифутбол (EMF), на която и ние сме членове. Към момента във федерацията членуват над 30 национални асоциации. В Европейското първенство ежегодно вземат участие националните отбори по минифутбол на страните членки. Надпреварата стартира през 2010 година с участиеато на 4 държави, а този сезон ще са 32 отбора. Първенството ще бъде излъчвано пряко по над 10 телевизионни канала, включително и в България. До момента 5 поредни пъти шампион става Румъния, с които сме в една група. Румъния обаче обръща сериозно внимание на мини и аматьорския футбол, като голяма част от футболния съюз на северните ни съседи работи само в тома направление“, заяви Паланков и допълни, че Българската асоциация по минифутбол няма държавно финансиране, а разчита на собствена работа и труд, както и на спомоществователи като Илия Козарев, който е генерален спонсор на националния отбор по минифутбол и на отбора на Левски Паталеница.

„Надяваме се на добро представяне. Имах възможност да гледам записи на мачове на отборите от нашата група – Румъния, Сърбия и Шотландия. Ясно е, че са сериозни и действат професионално. Нашият отбор е съставен предимно от футболисти от Левски Паталеница и Чико (Бяга), които играят във В група. Всичко е на приятелска основа. Има футболисти, играли професионален футбол. Средната ни възраст е 26-27 години“, заяви играещият треньор на отбора Стоил Фърцов.

Първият ни мач е на 22 септември със Сърбия, вторият – 23 септември с Шотландия и на 24 септември с Румъния. 

Снимка: Lap.bg

резултати на живо

Няма мачове за избраната дата

рожденици