новини от региона

Как от квартално момче се става шампион на Габрово?

Пенко Стефанов с равносметка за 2015 г.


снимка: АНЛ - Габрово

Отборът на „Палаузово“, снимка: АНЛ – Габрово

Отборът на „Палаузово“ спечели първото издание в историята на турнира по футбол „Купа Габрово 2015?, във формата на Английска Неделна Лига на Габрово, извоюва трофея за отбор на месец Октомври 2015 и ще представя Габрово през тази пролет във фазите на директни елиминации на силния турнир Лига България.

В тази връзка се свързахме с Пенко Стефанов – „Бате Пенко“, капитан на тима от южния краен габровски квартал, който даде интервю относно цялостното представяне на съотборниците си през сезона и бъдещето на отбора, отговаряйки на въпросите ни.

снимка: Личен архив

снимка: Личен архив

Г-н Стефанов отборът на „Палаузово“ направи много силно представяне през есенния дял на АНЛ – Габрово, осигурявайки си място в първата шестица на класирането и даде заявка, че ще се бори на титлата. Вдигна Купата на Габрово и спечели трофея за отбор на месец октомври. Каква е рецептата, стояща зад тези успехи?

– Според мен всичко идва оттам, че момчетата, които сме в отбора, когато излезем на терена срещу нашите съперници играем сърцато. Раздаваме се на 100% и както се казва оставяме „душата си на игрището“. Не подценяваме нито един от противниците. Не пестим сили, когато излезем срещу тях. Играем отборно и навито, помагайки си един на друг. Освен съотборници с момчетата ние сме и приятели. Колектив. Тези резултати, които постигнахме и най-вече спечелването на Купа Габрово 2015, ни костваха много усилия, постоянство и тренировки през лятото. Радвам се, че успяхме, тъй като постигнатото говори само по себе си. Отборът беше във върхова форма. На финала на Купа Габрово се изправихме срещу едни от най-добрите и доказани футболисти в града, но благодарение на нашата упоритост, труд и публика се поздравихме с успеха. Целият отбор даде всичко от себе си, за да се спечели този трофей, което ни гарантира през пролетта да представяме, популяризираме и защитаваме името и честта на Габрово в турнира Лига България. Очакванията ми са да стигнем далеко в състезанието сред другите градове. За целта сме подсилили състава си и с две нови попълнения, чиито имена ще запазя в тайна, които ще ни помогнат в нелеките двубои. За да постигнем тези резултати и всичко това да стане възможно сме благодарни на финансовата подкрепа на „Интерпауър“ ООД, в лицето на Мирослав Дончев.

– Г-н Стефанов сте топреализатор и дежурен голаджия на Неделната лига в Габрово, три пъти сте печелил наградата за „най-бърз гол на кръга“ и два пъти „най-красив гол“. Какво е чувството когато опъните мрежата на противниковата врата?

– Чувството е страхотно и неописуемо, особено когато е в точния момент. Но с риск да се повторя ще кажа отново, че всичко това е постигнато с труд, постоянство и продължителни тренировки.

– Разкажете ни малко повече за момчетата, в редиците на вашия тим. Какви играчи се състезават в отбора на „Палаузово“?

– Отборът ни е съставен от изключително различни характери, приятели и най-вече от хора, обичащи футбола, професионални и непрофесионални футболисти. Имаме по-емоционални и темпераментни играчи и такива, които са по-сдържани. Най-добрият ни състезател и нападател, единствен професионално картотекиран, е Иван Лесев, на когото дължим голяма част от успехите ни, за което сме му изключително благодарни. Тук мисля, че не можем да не отдадем дължимото и на нашата публика, която след финала на Купа Габрово стана известна на целия град. Мисля, че тя е нашият „допълнителен играч“ и се състезава заедно с нас, за да печелим. Считам, че всички се допълваме като колектив.

– Споменахте публиката си, която ви подкрепя неистово на всеки мач. Футболните хора в Габрово говорят, че тя е най-силната в града. На какво се дължи това?

– Това се дължи на голямата сплотеност в нашия квартал „Палаузово“. Винаги сме се подкрепяли и държали един за друг. Винаги сме си помагали, колкото и да е имало поводи за конфликти. Тук  е мястото да спомена и че може би станахме още по-сплотени и единни в квартала, когато това лято за съжаление при едно крайно неприятно събитие наш скъп приятел загина в нелепа катастрофа. Това ни прави по-силни и ни обединява, защото преди всичко трябва да бъдем хора.

Какво мислите за формата на Английската неделна футболна лига?

– Този формат ми харесва много. Благодарим на Емил Драганов, който отговаря за Габрово. Турнирът е организиран и протича перфектно. Отборните и индивидуалните награди са мотивиращи за всички участници. Съдиите, в лицето на Пламен Генчев, Андрей Фьодоров и Емил Драганов, са на топ ниво. Мисля, че се справят прекрасно ангажиментите си, дори когато страстите на терена се нажежат и припламнат искри. Те успяват да овладеят ситуацията.

– Следващата седмица предстои да започне традиционният турнир за Купата на Община Габрово. Вашият отбор ще вземе ли участие в надпреварата?

– Да, ще играем на него, но в съвсем малко променен състав. Ще участваме благодарение на „ДЕЛТА ГАРД“ – София, новият ни спонсор, който подкрепи момчетата, за да имаме възможност да се докажем и на този турнир. Голяма подкрепа и съдействие за спонсорирането на отбора ни указа нашият приятел и ММА звезда Бранко Бабачев. Благодарим им! Очакваме същата тази публика, която имахме на Неделната лига, сега да идва и да ни подкрепя в зала „Орловец“, а ние да оправдаем очакванията им и да се представим на високо ниво.

– Кой от вашите конкуренти в Неделната лига по футбол на Габрово според вас ще бъде най-голямата заплаха за отнемане на първото място?

– Според мен това е тимът на „Laziale“ и с тях ще си оспорваме лидерското място, даващо право на участие в Шампионската лига на България.

– Г-н Стефанов днес имате рожден ден. Поводът е хубав. Какво ще пожелаете на читателите и отборите в АНЛ през новата година?

– Пожелавам на ръководството на Английската неделна лига, на всички отбори и читатели предимно здраве, защото когато сме здрави спорт лесно и с желание се прави.  Нека още бъдем хора и да оценявам хората до нас, още когато са живи и сред нас, а не когато стане късно.

 

резултати на живо

Няма мачове за избраната дата

рожденици